Publikacja pracowników Szkoły Zdrowia Publicznego w Polish Archives of Internal Medicine
Publikacja artykułu nt. częstości występowania objawów żołądkowo-jelitowych i zaburzeń węchu lub smaku wśród osób chorujących na COVID-19.
Celem badania przeprowadzonego przez zespół, w którego skład wchodzili pracownicy Szkoły Zdrowia Publicznego CMKP, było określenie częstości występowania objawów żołądkowo-jelitowych i zaburzeń węchu lub smaku u pacjentów z łagodnym przebiegiem COVID-19 w Polsce.
Wśród 1942 badanych z potwierdzonym laboratoryjnie zachorowaniem na COVID-19, co najmniej jeden objaw ze strony układu pokarmowego zgłosiło 53,6% badanych, prawie połowa (47%) zgłosiła brak apetytu, a u 24,2% badanych wystąpiła biegunka. Utrata węchu lub smaku w trakcie przebiegu COVID-19 wystąpiła u ponad połowy badanych (54,2%), przy czym 42,5% badanych zgłosiło występowanie obu tych zaburzeń. Częstość występowania objawów żołądkowo-jelitowych i zaburzeń węchu lub smaku w przebiegu COVID-19 była istotnie wyższa (p<0,001) u kobiet niż u mężczyzn.
Artykuł pt. „Gender differences in the frequency of gastrointestinal symptoms and olfactory or taste disorders among 1,942 non-hospitalized patients with COVID-19” został opublikowany w czasopiśmie Polish Archives of Internal Medicine (IF 2,882).
Publikacja na stronie: https://www.mp.pl